Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου στο διάβασμα;

H βοήθεια στο διάβασμα

Σαν γονιός πιθανότατα βοηθάτε το παιδί σας στο διάβασμα περισσότερο από όσο συνειδητοποιείτε. Εάν στο σπίτι σας έχετε βιβλία ήπεριοδικά και το παιδί σάς βλέπει να διαβάζετε, εάν διαβάζετε στο παιδί σας και συνομιλείτε για γνωστές ιστορίες ή χρησιμοποιείτε τυπωμένο υλικό για να μαθαίνετε πράγματα, τότε το παιδί σας έχει ήδη το προβάδισμα στον τομέα αυτό.

Τρόποι να βοηθήσετε:

Να θυμάστε πως το να συζητάτε με το παιδί σας για ένα βιβλίο θα το βοηθήσει να καλλιεργήσει τις ικανότητές του στο διάβασμα εάν δείχνει απροθυμία γι' αυτό.
Να επικεντρώνεστε στην απόλαυση της ανάγνωσης και στην κατανόηση του νοήματος παρά στην απόλυτη ακρίβεια.
Να διατηρείτε την ώρα του διαβάσματος ως ώρα άνεσης, χαλάρωσης και απόλαυσης, σε μια ήσυχη γωνιά του σπιτιού με την τηλεόραση κλειστή.
Να συζητάτε για το εξώφυλλο του βιβλίου και να διαβάζετε τον τίτλο προτού βιάσετε το παιδί με την ανάγνωση του κειμένου κάνωντας ερωτήσεις όπως : για τί είδους βιβλίο πιστεύεις ότι πρόκειται, έχεις δια βάσει παρόμοιο ξανά;
Ξεφυλλίστε το βιβλίο παρατηρώντας ενδιαφέρουσες εικόνες και λέξεις και στη συνέχεια διαβάστε την εισαγωγή μαζί.
Μην σπεύδετε να διορθώνετε το παιδί. Εάν κάνει λάθος παροτρύνετέ το να ξαναπροσπαθήσει ψάχνοντας στις εικόνες για κάποιο στοιχείο που θα το βοηθήσει, προφέροντας το πρώτο γράμμα ή αφήνοντας το να συνεχίσει προτού του επισημάνετε την προβληματική λέξη.
Εάν το παιδί παρουσιάζει πραγματική δυσκολία, αναλάβετε εσείς το κομμάτι της ανάγνωσης και ενημερώστε τον καθηγητή.
Όταν το παιδί φέρει στο σπίτι ένα βιβλίο γνωστό σε αυτό ζητήστε του μια περίληψη προτού το ξαναδιαβάσει και στη συνέχεια συζητήστε το βιβλίο σε βαθύτερο επίπεδο απ' ότι την τελευταία φορά.
Καθώς το παιδί θα προοδεύει, μιλήστε του για το συγγραφέα, τους χαρακτήρες και την πλοκή ή όποια άλλη καινούργια πληροφορία.
Εάν το παιδί διαβάζει "από μέσα του" ζητήστε του να σας διηγηθεί το κομμάτι που διάβασε και να σας υποδείξει σχετικά κομμάτια στο κείμενο.
Να παρευρίσκεστε σε σχολικές συναντήσεις σχετικά με το διάβασμα των παιδιών και να διαβάζετε το ενημερωτικό υλικό που σας στέλνεται σπίτι.
Γίνετε μέλος της τοπικής σας βιβλιοθήκης και χρησιμοποιήστε την συχνά. Προσέχετε για βραδιές βιβλίων και κριτικές νέων τίτλων.
[Βασισμένο σε άρθρο της Judith Puddick]